Er du en virksomhedsejer med eller uden realitetssans

SMV-nyhedFå sat gang i din ejerskifteproces før det er for sent. Mange virksomhedsejere mangler deres realitetssans i forhold til deres egen formåen og alder, og det øger risikoen for at virksomheden må lukke i stedet for at blive solgt.

SMV

Hvad tænker du som virksomhedsejer, når du hører ordet ejerskifte? Er det ord som salg, regnskab og profit, der først dukker op i tankestrømmen? Overvejelser om, hvad der skal ske efter et givent ejerskifte, og hvordan man på bedste vis sælger virksomheden, som i mange år har været ens hjertebarn, er ifølge statsautoriseret revisor Jannik Hansen et ømt punkt for mange virksomhedsejere.

Jannik Hansen er statsautoriseret revisor og rådgiver hovedsageligt ejerledede virksomheder blandt andet om salgsmodning og ejerskifte både på købers og sælgers side. Jannik trækker dels på erfaringerne som statsautoriseret revisor i over 15 år og med egne erfaringer som virksomhedsejer og investor. Jannik Hansen er stifter og ejer af Innovationshuset Danmark ApS

Læs her om (Tryk på linket for at hoppe ned i teksten til det pågældende afsnit):
* manglende realitetssans
* hvad er din virksomhed værd
* forberedelse af virksomheden og dig selv
* få tre gode råd

* inddrag medarbejderne og familien i ejerskifteprocessen

Manglende realitetssans koster penge
De bløde værdier er afgørende i forbindelse med et ejerskifte, da det handler om virksomhedsejeren selv, og for nogle kan det være svært at se frygten i øjnene:

“Virksomhedsejere er meget identificeret med den virksomhed, som de har stiftet og driver. Nogle oplever, at de har skabt deres person gennem virksomheden, så frygten for ikke at være en aktiv del af virksomheden længere skræmmer mange. For hvad så når den er solgt, hvem er de så?,” fortæller Jannik Hansen.

Én af de vigtigste ting ved at være ejer af en virksomhed er at være afklaret med, at den skal ejerskiftes på et tidspunkt. Derved er de personlige overvejelser, som hører med til et ejerskifte, alfa omega for, om et ejerskifte er en succes.

“Desværre oplever jeg forbavsende mange, der har de samme kendetegn: at virksomhedsejerne bliver indhentet af alderen. De føler sig friske, er innovative og har pondus, men de glemmer, at alderen tikker deropad. De mangler simpelthen noget realitetssans for egen formåen i virksomheden,” fortæller Jannik Hansen.

For eksempel var Jannik Hansen i løbet af en årrække rådgiver for en virksomhedsejer. Det var en virksomhed, der arbejdede med højteknologi. Ejeren blev tilbudt to millioner euro for virksomheden, men han takkede nej. Både revisoren, bestyrelsen og Jannik Hansen havde rådet ham til at sælge, men han stod fast.

“Når jeg ser tilbage, så tror jeg, at det skræmte ham, at virksomheden var hele hans hverdag, og det han stod op til hver morgen. Han elskede produkterne så højt, at han ikke kunne give slip. Ejeren blev bare ældre og ældre, og til sidst var han 70 år. Virksomheden endte desværre med at gå i rekonstruktion, så han fik ikke en krone ud af det. Det er et trist eksempel, men desværre bare ét eksempel ud af mange, som ender sådan,” fortæller han.

Til toppen

Hvad er din virksomhed værd?
En sund ting for virksomhedsejere er altid at have virksomheden klar til salg. Få din revisors hjælp til at overveje eksempelvis hvornår det er tid til at sælge, hvordan virksomheden bliver salgsmoden, og hvad der skal ske efter et salg. Men det er lettere sagt end gjort at gå i gang.

“Spørg dig selv: ’Hvad er min virksomhed værd’? ’Og kan min virksomhed i det hele taget sælges’? Det er et lidt provokerende spørgsmål at stille sig selv, men samtidig kan det være med til at åbne øjnene for, at man ikke har opbygget en stor pension i virksomheden, som mange virksomhedsejere ellers tror. Virkeligheden er ofte en anden,” fortæller Jannik Hansen.

En ejerskifteproces tager cirka to til tre år, inden virksomheden er klar til salg. Jo længere tid der investeres i salgsmodningsprocessen, jo bedre, lyder rådet fra Jannik Hansen.

“Dialogen mellem dig som virksomhedsejer og dine rådgivere, eksempelvis revisor, er meget vigtig i forhold til at gøre din virksomhed salgsklar. Per definition vil din virksomhed også blive bedre og mere fintunet i forbindelse med en salgsmodningsproces. Jeg ser ofte, at virksomhedsejeren bliver endnu gladere for sin virksomhed gennem salgsprocessen og modningsfasen, at han/hun vælger at beholde den i lidt flere år, inden den sælges,” fortæller Jannik Hansen.

Til toppen

Forberedelse af din virksomhed og dig selv som ejer
Forberedelse, forberedelse og atter forberedelse. Det kan ikke siges nok gange. Der ses et mønster i, at ved de ejerskifter, hvor det går godt, og ejeren er kommet godt ud på den anden side, har både virksomheden og ejeren personligt været forberedt.

“Undersøgelser viser, at hvis virksomhedsejere pludseligt stopper med at arbejde og ikke har andet at tage sig til, så falder de hen og bliver syge. Det er ret skræmmende, og derfor er det så vigtigt, at du som virksomhedsejer gør dig de personlige overvejelser om et ejerskifte,” fortæller han.

Hvis ikke du oplever at blive udfordret af din revisor så efterspørg det.

Til toppen

Gode råd til virksomhedsejeren
Tre gode råd til virksomhedsejeren er 1) at indgå i en løbende dialog med dine rådgivere, 2) hvis ikke din rådgiver har taget emnet op, så efterspørg dialogen - så tidligt som muligt og 3) indkalde din revisor eller anden relevant rådgiver til et møde, hvor ejerskifte er det eneste punkt på dagsordenen.

Jannik Hansen oplever, at en del virksomhedsejere føler sig lidt alene, fordi de sidder med mange beslutninger selv, og han foreslår derfor, at virksomhedsejerne skal tage fat i deres nærmeste rådgiver, i mange tilfælde deres revisor, som kan hjælpe med at sætte snakken i gang blandt.

Tre gode råd:
1) at indgå i en løbende dialog med nærmeste rådgiver,
2) tage fat i dialogen så tidligt som muligt
3) indkalde rådgiver til et møde, hvor ejerskifte er det eneste punkt på dagsordenen. 

Til toppen

Inddrag medarbejdere og familie i processen
Det er dit ansvar og opgave som ejer at tage medarbejderne med i processen i forhold til et ejerskifte. Dog kan det være et følsomt emne, fordi du som virksomhedsejer ikke vil skabe utryghed blandt medarbejderne.

“Hvis ejeren er en god leder og har en god kontakt til sine medarbejdere, så er det naturligt at have en åben dialog om, hvad der skal ske med virksomheden. Medarbejderne kan også se, at ejeren bliver ældre, og hvis de ikke får noget af vide, så gætter de – ofte gætter de tingene værre, end de reelt er, så dialog er vigtigt,” fortæller han.

Medarbejderne er ikke de eneste, som bør inddrages. Familien er også vigtig at få med i processen, idet det bliver en anden hverdag, de kan se frem til efter ejerskiftet.

“Jeg oplever generelt, at familierne er for lidt med inde over. Det er noget, som man bør drøfte i familierne, fordi det fylder meget. Når man alligevel taler om virksomheden, så skal man også huske at tale om de svære emner som for eksempel et salg,” fortæller Jannik Hansen.

Hvis man skal måle på, hvornår en virksomhedsejer har succes med en ejerskifteproces, så er det, når der er skabt en dialog, der er sat nogle tanker i gang, og det medfører at en egentlig planlægning begynder.

Til toppen

Kontakt

  • Sara Sayk

    SMV-chef, registreret revisor, cand.merc.aud.

    3369 1029
    4193 3129

Skal tilfældigheder og skæbnen afgøre din virksomheds fremtid?

Et ejerskifte er en mission for et videre liv for din virksomhed og for dig – som en del af virksomheden eller hver for sig

Læs artiklen og kom godt på vej med din mission ejerskifte

Ejerskifte og generationsskifte - tag din revisor med på råd

Tre gode råd fra investor

VIDEO: Få tre gode råd af investor Johnnie Bloch Jensen, CORPORATE CAPITAL A/S.

 

(klik på billedet)

Læs interviewet med Johnnie Bloch Jensen, hvor han fortæller om, hvordan han investerer og hvad han lægger vægt på, før han investerer i en virksomhed.

Find revisor

Sæt skub i din udvikling med en statsautoriseret eller registreret revisor.

Uanset om du skal bruge hjælp til basal økonomistyring, rådgivning indenfor fornyelse eller måske optimeret din virksomhed inden et ejerskifte, er en revisor et godt valg.

 

Find en revisor, der er medlem af FSR - danske revisorer

Afstemning

Hvad er den største barriere for et godt ejerskifte?