Forøg værdien af din virksomhed

SMV-nyhedDet er en god ide at salgsmodne din virksomhed, inden du sætter den til salg. Det kan være en rigtig god investering at gå i gang allerede nu, selvom et salg ligger flere år ud i fremtiden.

SMV

Salgsmodning består i at optimere og udvikle en virksomhed, så den bliver mere attraktiv for potentielle købere og til en højere pris end den værdi, den har nu. Det er ikke anderledes, end hvis du skal sælge din bolig. Ser den godt ud, og er der ingen K2- eller K3-skader i tilstandsrapporten, er den lettere at sælge til en bedre pris, end hvis boligen fremstår som "til istandsættelse".

Afhængighed af dig som ejerleder

Er din virksomhed afhængig af dig, er virksomheden måske ikke attraktiv for andre. Den viden og de kontakter, du besidder i kraft af personlige relationer, går tabt ved et salg, hvis de ikke skrives ned eller overdrages. Det samme gælder, hvis du har en nøglemedarbejder i din virksomhed. Derfor skal du reducere virksomhedens afhængighed af specifikke personer og samtidig få viden dokumenteret.

Kig på din virksomhed med kritiske øjne og spørg dig selv: Kan min virksomhed leve videre uden mig, eller er dens eksistensgrundlag afhængig af min tilstedeværelse?

Gør din virksomhed attraktiv

Hvad er det, der gør din virksomhed attraktiv for en potentiel køber? Alt efter om det er en intern eller ekstern køber, og hvilken ekstern køber det i fald er, kan det være forskelligt, hvad der gør din virksomhed attraktiv. Afdæk din virksomheds stærke sider og arbejd på at forbedre de svage sider, hvis forbedringen tilfører virksomheden yderligere værdi.

Kig på din virksomhed med kritiske øjne og spørg dig selv:Hvad gør min virksomhed attraktiv for en potentiel køber - intern som ekstern?

Optimering af drift og salg

Hvornår har du sidst tjekket lønsomheden dine enkelte produkter eller ydelser? Ryd op i dit varelager, uanset om det er et fysisk lager eller eksempelvis ydelser din hjemmeside. Minimér områder med risiko for tab, og rg for, at alle dine kunder bidrager positivt til bundlinjen. Køber af din virksomhed vil ikke betale for tabsgivende kunder, som du har beholdt for gammelt venskabs skyld.

Kig på din virksomhed med kritiske øjne og spørg dig selv: Er driften optimeret, og tjener vi penge på eksempelvis alle produkter, markeder eller kunder?

Dokumentation af økonomi og jura

Hav styr regnskabsbøgerne, opdaterede budgetter og investeringsplanerne. Det er fremtidig indtjening, som køber er interesseret i, og dokumentation af historik er med til at sandsynliggøre fremtidens økonomi. rg også for, at alle kontrakter med medarbejdere, leverandører og kunder er opdaterede, og at der er styr rettigheder, varemærker med videre.

Kig på din virksomhed med kritiske øjne og spørg dig selv: Er min virksomheds økonomi og jura på plads, eller er der mange uopdaterede eller mundtlige aftaler?

i gang nu

Vent ikke med at salgsmodne til et ejerskifte af din virksomhed nærmer sig, men gå i gang nu. Så kan du selv nå at få glæde af en optimeret virksomheder, der tjener flere penge.

Tal med din revisor om, hvilke områder af din virksomhed, der trænger til et par kritiske øjne, og læg en plan for, hvordan du optimerer og udvikler din virksomhed.

Kontakt

  • Sara Sayk

    SMV-chef, registreret revisor, cand.merc.aud.

    3369 1029
    4193 3129

Artikel fra
Din Revisor Informerer

Artiklen her på siden er fra magasinet Din Revisor Informerer.
Din Revisor Informerer henvender sig til revisors kunder og handler om aktuelle forhold inden for regnskab, revision, moms, skat og finansiering. 

Ejerskifte og generationsskifte - tag din revisor med på råd

Tre gode råd fra investor

VIDEO: Få tre gode råd af investor Johnnie Bloch Jensen, CORPORATE CAPITAL A/S.

 

(klik på billedet)

Læs interviewet med Johnnie Bloch Jensen, hvor han fortæller om, hvordan han investerer og hvad han lægger vægt på, før han investerer i en virksomhed.