Investeringer i øjenhøjde

SMV-nyhedInvesteringsselskabet CORPORATE CAPITAL ApS investerer primært i danske iværksættere og start-ups.

SMV
Selskabet er interesseret i at finansiere virksomheder i udvikling, ejerskifter herunder generationsskifte samt at gå ind i "turn-around" situationer. Men for manden bag CORPORATE CAPITAL, Johnnie Bloch Jensen, handler det om meget mere end bare finansiering af virksomheder.
Det hele startede allerede, da Johnnie Bloch Jensen gik i 8. klasse på Sankt Hansgades skole. Der fik han faget datalære, og dét var noget, der "triggede" den unge Johnnie.

”Det var et helt nyt område i folkeskolen, og matematikken kombineret med algoritmerne virkede bare - jeg følte jeg så ind i fremtiden”, fortæller Johnnie. Siden 1978, altså før Microsoft og DOS, har Johnnie Bloch Jensen fulgt med i udviklingen inden for IT, og hvordan IT bruges i stort set alle moderne enheder. ”Det er lidt som at sætte sit barn til at lære at spille klaver som 5-årig – IT blev næsten et 3. sprog”, fortsætter Johnnie.

Derved blev grundstenen i Johnnies karriere lagt.

I 2011 udtalte Johnnie, at han ”bare er en IT-mand, der har solgt nogle selskaber og tjent nogle penge”, men helt så enkelt er det ikke. Han har siden sin start som selvstændig IT-konsulent i en alder af 17 år arbejdet med over 2.000 forskellige kunder inden for IT med overvejende fokus på administrativ IT og design af nye applikationer.

VIDEO: Hør Johnnies tre gode råd til hvordan du som iværksætter for en investor om bord
(klik på billedet) 

CORPORATE CAPITAL’s investeringskriterier

Alle investeringsselskaber bør, ifølge Johnnie Bloch Jensen, have et sæt investeringskriterier. På CORPORATE CAPITAL’s hjemmeside er disse defineret som: hjælp med finansiering af start-ups, ejerskifter i bred forstand, samt at gå ind i turn-arounds. Det, der reelt fylder i CORPORATE CAPITAL’s portefølje, er dog start-ups. Det er unge iværksættere, der kommer og banker på Johnnies dør – eller rettere sender en e-mail - og vil have ham til at investere i deres idé.

Johnnie Bloch Jensen modtager cirka én henvendelse per arbejdsdag. Han ender med at investere i fire - fem virksomheder om året. Det giver i halvrunde tal en investeringsrate omkring 5 procent.

”Den relativt lave investeringsrate omkring de fem procent skyldes ikke, at jeg har hårde screeningskriterier eller skrappe krav til formen af det materiale, jeg bliver præsenteret for. Det eneste jeg kræver er, at de håbefulde iværksættere har tænkt over tingene og har forstand på den branche eller det område, de vil drive forretning indenfor. Allerede der sorteres en hel del fra”, siger Johnnie Bloch Jensen og fortsætter:

”Ofte ser jeg start-up’s med budgetter på IT-udvikling i millionklassen, men når jeg skræller ind til kernen, så vil det ofte kunne laves for en tredjedel af budgettet. Jeg ser mange iværksættere, der ikke er nok inde i den IT-udvikling, der kræves for at komme i mål med deres ide. Dernæst er der en del iværksættere, der, når jeg får talt mere med dem, er i en fase af deres virksomhed, hvor de egentlig bare har behov for noget relevant sparring og ikke er modne til investeringer, og det giver jeg gerne”, understreger Johnnie.

Johnnie Bloch Jensen er ikke god til passive investeringer udelukkende bestående af lånekapital, og han gør sig heller ikke meget i konvertibel lånekapital. Investeringerne er oftest en kombination af lånekapital og ejerskab, hvor det ikke nødvendigvis behøver at være en majoritet, som CORPORATE CAPITAL kommer til at sidde på.

”Med aktiemajoritet følger også en større risiko og ansvar, og det er begrænset, hvor stor en portefølje jeg kan have, hvis jeg også skal gå seriøst ind i det”, forklarer Johnnie.

”Det ses også, at en hypet investor ”køber” sig ind i et selskab for 0 kr. – og ender med mere end 50 pct. ejerskab”, siger Johnnie Bloch Jensen. Johnnie Bloch Jensen mener, at man skal huske, at etik og moral skal være på plads. En del af dette er, at undlade at ”misbruge” den større viden om aftaleret, som mange investorer har. Der er nemlig kun en taber, og det er iværksætteren. Her arbejder CORPORATE CAPITAL for at gøre alle med-investorer til vindere.

En investering er en succes når…

Succes for Johnnie Bloch Jensen og CORPORATE CAPITAL er ikke kun målt i penge og traditionelt afkast. Det er også glæden ved at være med til at skabe og opleve en positiv succes målt på opmærksomhed fra de rette.

Et eksempel herpå er Copenhagen Robots. Copenhagen Robots blev stiftet af CORPORATE CAPITAL 1. januar 2016, men er fortsat i udviklingsfasen. Som navnet antyder udvikler Copenhagen Robots blandt andet robotter, droner og kunstig intelligens.

Virksomheden drives til dagligt af Johnnie Bloch Jensens datter, Julie Bloch Jensen på 24 år, som har en uddannelse fra KEA – Københavns Erhvervsakademi. Hun er blevet en del af familievirksomheden og er derved i lære som virksomhedsejer.

Copenhagen Robots har endnu deres første rigtige salg til gode. De knokler benhårdt med at udvikle og investerer hele tiden i nye idéer og prototyper. Alligevel ser CORPORATE CAPITAL investeringen som en succes. Copenhagen Robots har fået opmærksom fra ingeniørsamfundet, universiteter og tiltrækker unge mennesker fra hele verden, der arbejder som praktikanter.

Derudover kommer de økonomiske succeser, som er grundlaget for ikke kun CORPORATE CAPITAL, men for hele Johnnie Bloch Jensens konsortium af selskaber. Han solgte sit første rigtige store selskab i 2001 for omkring 35 millioner kroner, og et par år efter solgte han en anden IT-virksomhed for i omegnen af 100 millioner kroner.   

Få en investor om bord

Johnnie Bloch Jensen ser overvejende tre ting, der gør at han enten investerer eller ikke investerer i en virksomhed.

For det første skal iværksætteren vide noget om den branche eller det område, han vil starte en virksomhed op indenfor. En god idé er ikke nok! Den skal bakkes op af viden. Ved iværksætteren ikke noget om branchen, eller er det bare en god idé, der er grebet i luften, mangler der en del hjemmearbejde før ideen er investeringsmoden.

For det andet er der værdiansættelsen - altså den pris som CORPORATE CAPITAL skal betale for at blive medejer af et givent selskab. Hvad er værdien af noget, der endnu ikke har udviklet et produkt, solgt en vare eller fået en kunde? Johnnie Bloch Jensen peger på, at en fair valuation skal gælde begge veje.

For det tredje skal iværksætteren bruge de rigtige rådgivere. En rådgiver er ikke nødvendigvis specialist i alt, og det er vigtigt, at iværksætteren får den rette sparring.

Johnnie Bloch Jensen, 53 år, ejer 100% af A/S Jensen Consulting, som blandt andet ejer 100% af CORPORATE CAPITAL.

Læs mere om CORPORATE CAPITAL på www.corporate-capital.com.

 

Kontakt

  • Sara Sayk

    SMV-chef, registreret revisor, cand.merc.aud.

    3369 1029
    4193 3129

Find revisor

Sæt skub i din udvikling med en statsautoriseret eller registreret revisor.

Uanset om du skal bruge hjælp til basal økonomistyring, rådgivning indenfor fornyelse eller måske optimeret din virksomhed inden et ejerskifte, er en revisor et godt valg.

 

Find en revisor, der er medlem af FSR - danske revisorer