Kreditklemmen lever i bedste velgående

Størstedelen af de små og mellemstore virksomheder i Danmark oplever stadig, at kreditklemmen lever i bedste velgående, når de går i banken efter et erhvervslån. Det kan ejeren af Danfilter ApS, Henrik Friis, nikke genkendende til.

SMV

Artiklen er skrevet af Maria Carpenter, Harbinger Public Relations A/S 

”En kreditklemme er, når bankerne holder igen med udlån til sunde og rentable virksomheder og projekter.” Tidl. direktør Jørgen A. Horwitz, Finansrådet okt. 2010

Der findes cirka 300.000 virksomheder i Danmark. 75 procent kan karakteriseres som uafhængige SMV’er i den forstand, at de ikke indgår i en koncernrelation med én eller flere andre virksomheder. Ifølge tal fra DI's virksomhedspanel mener kun omtrent halvdelen af virksomhederne med under 50 ansatte, at de kan låne penge på gode vilkår i banken. Og en undersøgelse af SMVdanmark fra 2017 viser, at hele 34 pct. af SMV med under 10 ansatte har oplevet at få nej til finansiering i banken, hvilket kun gælder for 14 pct. af SMV med flere end 50 ansatte. 

Gav banken et vink med en vognstang

Virkeligheden for SMV med under 50 ansatte ramte også virksomheden Danfilter ApS, da ejeren Henrik Friis gik i banken for at søge om finansiering til opkøb af en konkurrent. En rigtig god forretningsplan, vækstmulighed og pris, ifølge Henrik, som har stået i spidsen for Danfilter i 11 år. Men på trods af Danfilters sunde økonomi og mere end 40 års solide forretningsdrift ville banken ikke være med. 

Ejer af Danfilter ApS, Henrik Friis, er glad for sin bank. Men han er også glad for de alternativer, der kan udfordre bankerne, når de bliver overforsigtige.  

Henrik Friis kom udenom kreditklemmen og banken ved at afsøge lånemarkedet, så han i stedet for at opgive vækstambitionerne og gå glip af en god mulighed vendte blikket mod et reelt alternativ til bankens klassiske erhvervslån.

”Første gang, jeg optog et lån udenom banken, var det i virkeligheden helt bevidst for at give bankerne et vink med en vognstang om, at de ikke er alene om at kunne dække et behov,” fortæller Henrik Friis, og fortsætter:

”Det første lån var et opråb, og jeg brugte pengene til at indfri et andet lån og tilføre likviditet til min virksomhed. Anden gang, jeg gik udenom banken, var til opkøbet af konkurrenten. Banken mente, at det opkøb var det mest risikable, jeg overhovedet kunne bevæge mig ud i. Og det var jeg slet ikke enig med dem i. Så jeg fik hurtigt oprettet en sag hos crowdlending-virksomheden Flex Funding, fik lukket lånet, købt konkurrenten – og på et halvt år var pengene tjent ind igen. Vi har en vækstrate på 35 procent blot et år efter opkøbet, og lånet har tjent sig selv ind flere gange.”

Henrik Friis ser crowdlending som et supplement til banken, som han ellers er glad for.

”Banken er stadig min foretrukne finansieringspartner, fordi de kan dække hele virksomhedens behov. Det kan crowdlending ikke endnu, hvor det alene er målrettet erhvervslån. Men det er også rigtig fint, at have et reelt alternativ til bankens erhvervslånstilbud, når jeg skal udvikle min virksomhed.”
 
 Henrik Vad, CEO, Flex Funding udtaler:  ”Ud af de 300.000 registrerede, danske SMV har mere end 240.000 virksomheder 0 til 10 ansatte, og udgør dermed langt størstedelen af SMV i Danmark. En stor del af de danske arbejdspladser eksisterer og skabes i de mindre virksomheder, så det er et problem at kreditklemmen lever i bedste velgående for de små virksomheder,”. 
Ifølge Dansk Industri er det afgørende, hvis de mindre virksomheder skal vækste og vokse sig store, at de har adgang til den kapital, der kan gøre det muligt.

Crowdlending er et reelt alternativ

En af de muligheder, som kan give virksomheder adgang til den nødvendige kapital til overtagelse, køb eller
udvikling af virksomheden, er crowdlending. Som navnet siger, er der tale om, at flere långivere tilsammen finansierer lånet. For virksomheder med en sund økonomi og positiv egenkapital repræsenterer crowdlending et reelt alternativ til bankernes erhvervslån. Hos den danske erhvervslånsudbyder Flex Funding, der er godkendt som betalingsinstitut af Finanstilsynet, vurderes ansøgerne på baggrund af en individuel kreditvurdering, lånet har en fast rente og løbetid på 1-5 år og uden årlige genforhandlinger. Forhold der er attraktive for virksomhederne og er med til at sikre dem ro til vækst.

Pengene til lånet kommer som både små og større beløb fra mange långivere, der tilsammen finansierer lånet. På baggrund af kreditvurderingen samt en beskrivelse af virksomheden og sikkerhederne for lånet, vurderer långivere selv, om de vil investere i lånet og med hvor meget.

Långiverne kan opnå et årligt renteafkast på mellem 4,25% og 9,70%. Renteafkastet afhænger af virksomhedens kreditkvalitet og eventuelle sikkerheder. Långiver påtager sig også en højere risiko, men historisk har tabene på lånene været små. Det er muligt at investere helt ned til kr. 200 uden transaktionsomkostninger, og spredes investeringerne på flere lån kan investor reducere risikoen betragtelig.

Lånet udbydes på platformen på baggrund af en individuel kreditvurdering. Her kan långiverne vurdere, om de vil købe andele i virksomhedens lån. Når lånet er fuldt finansieret, kan der skrives endeligt under, lånet udbetales til virksomheden, og långiverne begynder at modtage afkast af deres investering.
 
Om Danfilter 
Danfilter ApS specialiserer sig i luftfiltrering. De udvikler og producerer selv deres produkter i samarbejde med anlægsproducenter. De professionelle kvalitetsfiltre sælges til erhvervs- og privatkunder gennem deres webshops. Virksomheden har over 40 års erfaring i branchen, og i snart 11 år har Henrik Friis stået i spidsen og sat virksomhedens kurs. 

 
 

Kontakt

  • Sara Sayk

    SMV-chef, registreret revisor, cand.merc.aud.

    3369 1029
    4193 3129

Få inspiration fra andre virksomheder

Få inspiration fra andre virksomheder, der har benyttet crowdlending til at finansiere deres ide.

 

Hvordan kan stjålne cykler indsamle 1/4 million kr. i crowdfundinglån? Hvad er skovdyrker Jes Lützhøfts erfaring med crowdlending? Få dem og alle de andre gode historier om crowdlending her.

Kom frit frem...

Låner du penge ud til nogen på deres "glatte ansigt"? Kom "frit frem" med virksomhedens oplysninger - det skaber værdi. 

(Klik på billedet for større version)

Skal din virksomhed i topform?

Løb fra dine konkurrenter.


Brug revisor til at få styrket din virksomheds kondital og kom i topform.

Læs mere om inden for hvilke områder en revisor kan hjælpe din virksomheds kondital i vejret.

Find revisor

Sæt skub i din udvikling med en statsautoriseret eller registreret revisor.

Uanset om du skal bruge hjælp til basal økonomistyring, rådgivning indenfor fornyelse eller måske optimeret din virksomhed inden et ejerskifte, er en revisor et godt valg.

 

Find en revisor, der er medlem af FSR - danske revisorer

Afstemning

Hvad er det vigtigste, når man vil skaffe kapital til at vækste?