Sælger du legetøj? Ny vejledning til at undgå farlig kemi

SMV-nyhedPå det seneste har der været flere sager om salg af legetøj, bl.a. slimlegetøj, der indeholder farlig kemi. Miljøstyrelsen og Legebranchen LEG har derfor nu sammen udarbejdet en vejledning, der skal hjælpe danske virksomheder med at overholde lovgivningens kemikrav til legetøj.

SMV

Når vores børn hygger sig med deres legetøj, må de ikke risikere at blive udsat for farlig kemi. Derfor siger lovgivningen, at alle led i kæden - fra fabrikanter til importører og forhandlere - har ansvaret for, at den farlige kemi ikke når ind på børneværelserne.

Det er fabrikanter, importører og distributører, som har ansvaret for, at legetøjet på det danske marked ikke indeholder kemi, som er farlig for børn, men det kan være svært for virksomheder, der sælger legetøj at sætte sig ind i reglerne.

For at hjælpe virksomhederne har Miljøstyrelsen nu udgivet vejledningen ”Kemisk sikkerhedsvurdering af legetøj”. Vejledningen skal hjælpe virksomhederne til at forstå reglerne og til at bruge dem i praksis.
Vejledningen beskriver blandt andet, hvordan fabrikanter laver en kemisk sikkerhedsvurdering af legetøj. Du kan også se, hvilken dokumentation du som importør eller forhandler skal kunne vise, hvis myndighederne spørger til kemien i dine produkter.

Hent vejledningen på Miljøstyrelsens hjemmeside legetøjsregler.dk

Hvad er din rolle?

  • Du er fabrikant, hvis du fremstiller legetøj i Danmark, i et andet land i EU eller i et land udenfor EU. Du er også fabrikant, hvis du får et legetøjsprodukt fremstillet og markedsfører det under dit eget navn eller varemærke.
     
  • Du er importør, hvis du køber færdigt legetøj udenfor EU’s grænser, som du sælger videre til en anden virksomhed, butik eller direkte til forbrugerne i EU.
     
  • Du er distributør, hvis du sælger legetøj som du har købt fra Danmark eller et andet land i EU til en virksomhed, til en butik eller direkte til forbrugerne.